METAL YÜZEYDEN BOYA SÖKMEK
- Metal yüzeylerin boyası genellikle sentetik (yağlı boya) veya selülozik boyadır. Piyasadaki sprey veya krem şeklindeki boya sökücüleri kullanabilirsiniz. Boya sökücüyü yüzeye sürdükten sonra yaklaşık yarım saat bekleyin. Boya yumuşayınca metal bir spatula kazıyın. Boya metalden tamamen çıkmadıysa işlemi tekrarlayın. Boya sökücüyü elinize bulaştırmayın tahriş edicidir. Mutlaka eldiven kullanın ve temas halinde sabunlu su ile elinizi hemen yıkayın.
- Ayrıca metalden boya sökmek için seülozik tiner de kullanabilirsiniz. Selülozik tiner; ufak tefek boya sıçrayan yüzeylerde kullanılabilir. (Sentetik tiner kolay çıkarmaz.) Bir beze selülozik tiner döküp biraz ovalayın. (Selülozik tineri elinize temas ettirmeyin. Uzun süre tende bekleyen selülozik tiner yanma kabuklanma yapar.)
- Sıcak hava tabancası da metal yüzeylerden boya sökmenize çok yardımcı olur. Sıcak hava tabancası boyayı yumuşatarak yüzeyden kolayca kazımanıza imkan verir.
PVC ve PLASTİK YÜZEYLERDEN BOYA SÖKMEK
- Kesinlikle boya sökücü kullanmayın. Plastiğin yüzeyini deforme eder, büzüştürür. Özellikle PVC pencere, kapıya bulaşan boyaları sökmek için boya sökücü kullanmayın. Zaten birçok boya sökücü ambalajının üzerinde " pvc ve plastiklerde kullanmayın veya kullanmadan önce test edin " şeklinde uyarı yazısı vardır.
- Selülozik tiner pvc ve plastikten boya sökmek için işe yarabilir. Fakat yüzeyde uzun süre kalan selülozik tiner yine plastiği deforme eder, büzüştürür, matlaştırır. Bir bezin kenarını selülozik tiner ile ıslatarak sadece boyanın bulunduğu noktaya temas edecek şekilde temizlemeye çalışın. Boyayı temizledikten sonra yüzeyi sabunlu bir bez ile tekrar silin.
- Sentetik tiner ise çok keskin değildir. Bu nedenle hassas yüzeylerde risk almadan kullanılabilir. Daha çok güç sarf ederek de olsa plastik ve pvc den basit boyaları sökmenizde size yardımcı olabilir. Bir beze sentetik tiner döktükten sonra yüzeye bastırarak oval hareketlerle silin. (Bazı yüzeylerde matlaşma yapabilir.) Boyayı söktükten sonra yine yüzeyi sabunlu bir bez ile silin.
AHŞAP YÜZEYLERDEN BOYA ÇIKARMAK
- Ahşap yüzeylerden boya sökmek için rahatlıkla boya sökücü kullanabilirsiniz. Boya sökücüyü sürdükten sonra yaklaşık yarım saat boyanın yumuşamasını bekleyin ve metal spatula ile boyayı kazıyın. Girintili-çıkıntılı yüzeylerde tel fırça kullanılabilir.
- Bir sonraki boyama işlemine başlamadan önce yüzeyden boya sökücüyü iyice temizleyin.
- Ayrıca selülozik tiner de iyi sonuç verecektir. Boyayı bir ahşaptan tamamen sökmek için değil de yüzeye sıçrayan boyayı çıkarmak için selülozik tiner işe yarayabilir.
CAM VE SERAMİK YÜZEYLERDEKİ BOYAYI ÇIKARMAK
- Sentetik tiner ve selülozik tiner cam ve seramik yüzeylerden boya sökmenizi sağlar. Özellikle selülozik tiner inatçı boyalar için kullanılabilir.
- Yine boya sökücüyü seramik ve camdan boya sökmek için kullanabilirsiniz.
- Tiner ve boya sökücü uygulamasından sonra seramik ve camda matlaşma olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
- Boya sökme işi bittikten sonra yüzeyi sabunlu bir bez ile silin.
BETON, DUVAR, TAŞ ÜZERİNDEN BOYA SÖKMEK
- Boya sökücü kullanabileceğiniz gibi zımpara makinesi ya da matkap veya taşlama ucuna takılan zımpara aparatlarını kullanarak hızlı bir şekilde beton, duvar ve taş üzerindeki boyayı çıkarabilirsiniz.
- Sıcak hava tabancaları da duvar, beton, taş üzerindeki boyaları yumuşatarak kolayca kazımanıza imkan verir.
HALI, ELBİSE, KUMAŞ ÜZERİNDEKİ BOYAYI TEMİZLEMEK
- Boya yüzeyde kalın bir şekilde duruyorsa. Fazla boyayı peçete veya bez ile yaymadan çekerek alın.
- Tinerli boyaları yüzeyden çıkarmak imkansıza yakındır. Sadece birkaç küçük damla ise selülozik tiner ile silip ardından sabunlu su ile temizleyin.
- Su bazlı boyaları çıkarmak ise kurumadıysa daha kolaydır. Su bazlı silikonlu veya plastik boyalarda boyanın kabasını dağıtmadan bez veya peçete ile alın. Boya kurumadan hemen sıcak su ile yıkanması gerekir. Eğer yıkanamıyorsa ıslak bir bez ile silip su içinde bekletin.
BOYA SÖKÜCÜ NASIL KULLANILIR?
Boya sökücüler krem, sıvı veya sprey olabilir. En fazla bulunan çeşidi kremdir. Bazı boya sökücü markaları : Metylan, Dyo, Filli, Polisan v.b. Boya sökücüler yüzeyde ne kadar çok beklerse boya o kadar kolay çınar. İlk boya sökme işlemi yeterli olmazsa tekrar boya sökücü uygulayıp kalan kalıntıları tamamen temizleyebilirsiniz. Yüzeye yeni boya yapılacaksa boya sökücü kalıntıları su ile temizlenmelidir ki yeni boyayı da deforme etmesin.
Merhabalar,siteyi çok güzel yapmışsınız,çok pratik bilgiler içeriyor. Benim 40 yıllık ahşap oymalı koltuk takımım var.Rengi çok koyu kahverengi, ben beyaz yapmak istiyorum. Üzerindeki boyayı zımparalayıp sonrasında boya yapmayı düşünüyordum ama, çok girintili çıkıntılı yerleri var.zımpara yapmaktansa şu boya sökücülerden kullansam, işimi görür mü? Ömer Faruk
YanıtlaSilEvet boya sökücüleri kullanabilirsiniz. Ya da matkap ucuna takılan zımparalar da pratik olabilir. Büyük veya detaylı işler için aparatlar da mevcut.
YanıtlaSilmerhabalar,
YanıtlaSilyeni bir ev aldım. oda kapıları üzerinde boya lekeleri var. sanırım su bazlı. bu boyaları nasıl çıkarabilirim?
Boya sökücü kullanmayın. Kapının boyasına zarar verebilir. Dikkatlice selulozik tiner ile silin.
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilYeni evimin kapılarında çok fazla ve rahatsız edici derecede minik minik milyonlarca boya lekesi var. Boya su bazlı değil bu nedenle çıkaramıyorum; tinerli boyalardan. Kapı kaplama olduğu için zarar vermeden nasıl çıkarabilirim. Konu ile ilgili bilgi ve tecrübe sahibi olanların yardımlarını rica ediyorum
MUSTAFA
YanıtlaSilmerhabalar sızden rıcam seramık ahsap demır ve camdan yaglı boyayı nasıl cıkarabılırım
Mustafa Bey,
YanıtlaSilBoya sökücü kullanabilirsiniz. Ardından hemen sabunlu su ile yüzeyi yıkayın.
Merhabalar,
YanıtlaSilduvarlar silikn boyayla boyanmis, hepsi de 15m2, zimpara ile bir bolumu temizlemeye calistim ama cikmasi imkansiz gibi, boya sokucu ise yara mi? hangisini kullanayim
tesekkurler
(Yorumlara isim yazalım.)
YanıtlaSilÜzerine ne yapacağınızı yazsanız daha iyi yardımcı olurum.
'Adsız dedi ki...
YanıtlaSilMerhabalar,
duvarlar silikn boyayla boyanmis, hepsi de 15m2, zimpara ile bir bolumu temizlemeye calistim ama cikmasi imkansiz gibi, boya sokucu ise yara mi? hangisini kullanayim
tesekkurler
2 Ocak 2014 15:20'
bazi duvarlarin uzerine duvar kagidi, geri kalan duvarlari farkli renkle boyamayi dusunuyorum.
sorularim su:
1. silikon boyanin ustune binder astari surup silikonsuz boyayla boyabilir miyim?
2. bazi boya/alcipan ustalari mevcut boyali duvarlarin ustune astar+saten alci+boya veya duvar kagidi yapiyorlar, bu dogru bir yontem midir?
hizli cevabiniz icin tesekkur ederim
1)Silikonlu boyayı sökmek için vakit kaybetmeyin, binder astar zemini kuvvetlendirir. 1 kat binder astardan sonra silikonsuz boya uygulanabilir.
YanıtlaSil2)Yağlı boyalı yüzeyler hariç tüm yüzeylere duvar kağıdı uygulanabilir. Ama yüzeyde bir sağlamlık ve kağıdın iyi yapışması için 1 ya da 2 kat geçiş astarı yeterlidir.
merhaba ben daha önce ilk katı su bazlı daha sonra sentetik boya kullandığım sehpanın boyasını sökmek istiyorum çatlatma da uygulamıştım hobi olarak boya sökücü işe yarar mı bilgilendirirseniz sevinirim
YanıtlaSil(Yorumlara isim yazalım.)
YanıtlaSilTabi işe yarar, fakat boya katmanı fazla olduğu için boya sökücü uygulamasını birkaç kez yapmanız gerekebilir. (Kaliteli bir ürün kullanın.)
Merhaba ben güler taş takı boyaları çıkarmam için bana pratik öneride bulunur musunuz maddi imkanım kalmadı birçok boya çeşidi dökülmüş tsk ederim
YanıtlaSilGüler Hn.
YanıtlaSilSelülozik tiner kullanabilirsiniz.
Tsk ederim
YanıtlaSilmetehan özdemir
YanıtlaSilmerhaba ben evime içten ısı yalıtım sıvası yaptırmak istiyorum duvarlar boyalı sıvanın yapışma özelliği iyi ama sizce boyayı sökmek daha sağlıklı olmaz mı? boya sökücüler altaki alçıya nekadar zarar verir? kendim uygulayabilir miyim?
Metehan Bey,
YanıtlaSilBoya su bazlı ise sökmenize gerek yok.
Merhaba ben Abdullah. Pratik bilgileriniz icin tesekkur ederim. Yeni bir ev aldim duvarları saten. Ancak daha onceki ev sakini duvarlari sanirim kendi boyamis ve duvarlarda firca izleri mevcut. Usta cagirdim evi komple alci yapmak gerekli diyor. Buda hem cok masrafli hemde zaman gerektiren bir durum. Sorunlu bolgeler icin zimpara uygulamasi ise yaramiyor. Oneriniz nedir?. Tesekkur ederim.
YanıtlaSilAbdullah Bey,
YanıtlaSilSu bazlı saten mi, eski sentetik satenlerden mi belirtmemişsiniz. Su bazlı saten ise herhangi bir şey yapmaya gerek yok. 2 kat su bazlı boya uygulanır. 2. katta iz kalmaması için tarama yapılır iz kalmaz. (Usta bilir.)
Sentetik saten olsa bile alçıya gerek yok 2 kat güzel bir uygulama ile eski fırça-rulo izleri kaybolur.
Merhabalar
YanıtlaSilDuvardaki sprey boyayi nasip cikartabilirim?
Boya sökücü veya selülozik tiner olur ama maliyetlidir. Büyük bir duvar yazısı ise plastik boya ile boyamanızı tavsiye ederim.
YanıtlaSilmerhaba, ben Husniye
YanıtlaSilevimi boyattim.boya su bazli kapilarim nokta nokta boya oldu.cikaramiyorum.kapilarim yeni oldugu icn kimyasal kullanmaktan cekiniyorum.sizce ne kullanirsan cikarlar.tesekkur ederim.
Hüsniye Hn.
YanıtlaSilYeni boyandıysa bezi sıcak su ile ıslatıp silin. Uzun zaman olduysa sentetik tiner ile zorlayarak çıkartın. (Selülozik tiner kapı boyasına da zarara verir.)
İyi günler ben Selim,
YanıtlaSilEvimin iç duvarları daha önce tinerli saten boyayla boyanmıştı. Lakin evimiz çok nemli bir bölgede bulunduğundan, tinerli saten boyadan ötürü duvarların nefes alamadığını düşünüyoruz. Neyle çıkarabiliriz? Su bazlı satenle duvarları boyamayı düşünüyoruz, duvarlar nefes alsın diye. Saygılarımla.
Selim Bey,
YanıtlaSilSentetik boyayı duvardan tamamen sökmek oldukça zor bir iştir. Özellikle ev eşyalı ise. Zımpara makinesi ile zımpara yapılarak veya boya sökücü kullanılarak sökülebilir. Fakat duvarınızda çatlama, kabarma, terleme yoksa düzenli olarak ev havalandırılıp kullanılabilir.
Merhaba ben mustafa evim 2+1 giriş kat odanın iç duvarlarında rutubet küflenme var nasıl çöze bilirim ve o duvardaki boyalrı nasıl çıkara bilirim yardımcı olurmusunuz teşekkürler
YanıtlaSilMustafa Bey,
YanıtlaSil(Duvardaki boyanın cinsini yazmamışsınız.)1 kat binder astar sonrasında küf dirençli boyalardan biriyle, örneğin Polisan Elegans ile boyayabilirsiniz.
Merhabalar ben acil destek istiyorum sizden laminat parkenin üstüne sprey Boya döküldü geç farkettim biraz içine işlemiş sanırım nasıl çıkarabilirim acil lütfen
YanıtlaSil(Yorumlara isim yazalım.)
YanıtlaSilSprey boyayı sökerken parkeye de zarar verilebilir. o yüzden çok keskin maddeler kullanamamak lazım. Sentetik tiner biraz zorlar ama çıkartır. Sonrasında üzerini nemli veya ıslak bezle silin.
ben soner, evimiz 2 yıllık, alırken polisan elegans ipek inci beyazı diye bir boyayla boyanmıştı. Ancak muhtemelen boyacının zemin temizliği yapmadığı için olduğu söylenilen bir nedenle boya kağıt gibi soyuluyor. şimdi duvar kağıdı yapmak istiyoruz boyanın tamamen soyulması gerektiği söylendi .. acaba bir astarla halledilebilir mi...ve eğer kağıt yaparsak daha sonra alttaki boyanın kalkması nedeniyle kağıt atar mı...nasıl bir yol izleyebilirim...eğer mutlaka soymamız gerekiyorsa kolay yolu nedir...teşekkürler
YanıtlaSilSoner Bey,
YanıtlaSilTamamen soymanıza gerek yok, sadece soyulan yerleri soyun. 1 kat geçiş astarı uygulayın. Astar iyice kuruduktan sonra kağıt uygulamanıza başlayabilirsiniz.
Merhaba ben resim ogrencisiyim yağlı boya yaparken duvara sıçradı. Nasıl geçirebilirim.?
YanıtlaSilNilay,
YanıtlaSilKalın bir tabaka ise önce spatula ile kalıp helinde çıkarmayı deneyin. Çıkmıyorsa selülozik tiner çıkartır, fakat duvarın boyasına zarar verebilir.
Merhaba,
YanıtlaSilEvimize taşınırken saten boyanın üzerine geçiş astarı sürülmeden su bazlı boya yapılmış boya kabardı sonra bizde bir kerede daha boyattık yine su bazlı boya ile boya yine kabarıp soyuluyor.
Boyacı ustaları ile görüştük su bazlı boyaların kazınması gerekir sonra geçiş astarı sonra zımpara sonra su bazlı boya yapılması gerekir dendi. Bu yöntem işe yarar mı Su bazlı boyaları kendimiz çıkartabilirmiyiz. Duygu
Duygu Hn.
YanıtlaSilKendiniz de çıkarabilirsiniz. Sırasıyla : Soyulan yerleri elinizle soyun, zımpara yapın, 1 kat geçiş astarı uygulayın. İyice kurusun. 2-3 saat ara ile 2 kat su bazlı boya uygulayın.
merhabalar.. yeni aldığım dublex daireye duvar kağıdı yaptırmak istedik ancak ustanın söylediğine göre önceden alcının üzerine astar cekilmeden su bazlı boya yapılmış..bu yuzden ustamız astarı vurup uzerine duvar kağıdı uygulaması yapınca kağıt tutmadı..ustam komple dairenin mevut boyasının kazınıp, onarılıp, astarlandıktan sonra ancak kağıt yapıştırılabileceğini söylüyor..koca dubleksin duvarlarını kazımanın kolay bir yolu varmıdır..başka bir usta da kazıma işlemine gerek olmadığını, plastik boya ile boya yapmamı ve kore malı duvar kağıdı ağır olduğundan daha hafif olan alman malı kağıt kullanmamı söyledi..kafam iyice karıştı sizin öneriniz nedir acaba.. saygılar..
YanıtlaSilAta Bey,
YanıtlaSilDuvarı ve kağıdı görmeden bir şeyler söylemek pek doğru olmaz. Genel bir açıklama yapayım. Kağıdınız ağır ise iyi bir yapıştırıcı kullanın. (Metylan marka olabilir.) Duvarı kazımaya gerek yok. 1 kat geçiş astarı uygulayın astar çok iyi kurusun (en az 24 saat bekleyin.) Sonra kağıdınızı iyi bir yapıştırıcı kullanarak işi bilen birine yaptırın.
Merhaba daireme kartonpiyer yaptırmıştım fakat kartonpiyerler beyaz olduğu için boyacı boyaya gerek yok dedi şuan için sararmalar olduğundan dolayı tavan boyası sürdüm fakat o kadar boya sürmeme rağmen karonpiyerlerdeki sarılıkları çıkaramadım kartonpiyere subazlı beyaz boya vurmak istiyorum fakat kartonpiyerlerde tavan boyasini çıkartamiyorum bu konuyla ilgili hızlı bir şekilde yardımcı olursaniz sevinirim
YanıtlaSilSinan Bey,
SilLekeli isli yüzeyler için Dyo, Polisan v.b markaların özel boyalarını kullanın.
merhaba tolga ben
YanıtlaSilEvime yağlı boya üzerine plastik boya yapıldı. Yaklaşık olarak 3 senedir kiracı oturuyor. Evin tüm odalarında yer yer boyalar kabarmış. Kağıt gibi duvardan sökülüyor. Şimdi tekrardan boyatmayı düşünüyorum. Plastik boya kullansam tekrar kabarma yapacak. Yağlı boya kullansam kimse tavsiye etmiyor evin nefes almayacağını söylüyorlar. Tek çare duvardaki yağlı boyayı sökmek sizce hızlı ve seri olarak nasıl sökebilirim.
Ben siyah mutfak dolabımı beyaz sprey boya surdum cikartmam lazim nasil cikar ...yardim
YanıtlaSilslm ben muhammet denizliden
YanıtlaSilahşap görünümlü plastik kapı ve pencerelerde tırtırlı yuzeyler nokta nokta slikonlu boya olmuş bunları nasıl çıkarablirim bulaşuk teli ile sentetik tiner ile çıkmıyor sellozik tiner solvent bazlı yada buharlı temizlik çıkarabilirmi cok fazla boya olmuş cıkmıyor
Tolga Bey,
YanıtlaSilBence duvardaki boyayı sökmeyin. Dökülen yerlere zımpara yapın. Sonra bütün evi 1 kat geçiş astarı ile astarlayın. Astar iyice kuruyunca su bazlı silikonlu veya plastik boya yapabilirsiniz.
(Yorumlara isim yazalım.)
YanıtlaSilSelulozik tiner ile çıkartabilirsiniz.
Muhammet Bey,
YanıtlaSilSelulozik tiner plastiğe zarar verir. Sentetik tiner ile biraz zorlayarak çıkartabilirsiniz.
merhaba adım ahmet köse. evimi içeriden yalıtım yaptırdım ama sadece tavandan ve dışarıya bakan duvarlardan yapıldı.sebebi dairem son kat olduğundan hem ısınma amaçlı hemde tavandan rutubet ve yeşillenmeyi önlemek amaçlıydı.çatı yüksek çatı ve yukarısı fayans aşağıya su gelmiyor tekrar yeşillenme olurmu?acaba yalıtım yapılan yerlere alçıda çekildi alçının üzerine hangi boyayı önerirsiniz.birde yalıtım olmayan duvarlar silikon boya duvardaki silikon boyadan kurtulmak istiyorum ne yapmalıyım.yalıtım levhasına sürülen elyaflı sıvama harcını duvara sürüp üzerine alçı çeksem faydası olurmu?şimdiden çok teşekkür ederim
YanıtlaSilAhmet Bey,
YanıtlaSilYalıtım yapılan yerlere alçı üzerine binder astar yaptıktan sonra plastik boya uygulayın. Silikonlu boyanızın üzerini ise zımparaladıktan sonra plastik boya yapabilirsiniz. Elyaflı harç yalıtım yapar. Düzgün yapabilirseniz yapın. Üzerine alçı yaptıktan sonra binder astar uygulayın, sonra da plastik boya.
Merhaba, ben sema. Saten boyanın altında duvar kağıdı var ve bunu kavlatmak istiyoruz. Kolay yolu var mı bilgilendirebilir misiniz acaba? Teşekkürler.
YanıtlaSilSema Hn.
YanıtlaSilDuvar kağıdı nasıl sökülür konusunu ziyaret ediniz.
Merhaba,yeni bir ev aldim.evin duvarlari kagit uzerine yagli boyayala boyanmis.Ben kagidi sokmek istiyorum nasil sokmek kolay olur.tesekkur ederim.
YanıtlaSil(Yorumlara isim yazalım.)
YanıtlaSilYağlı boya ile boyanmış kağıt, duvarda kalın bir tabaka oluşturmuştur. Bu nedenle spatula ile kenarlarından darbelerle çıkarılabilir. Kenarı açılırsa elinizle de çekerek ayırmayı deneyin.
Adım fatih benim duvar plastik boya duvardan plastik boyayı nasıl çıkarabilirim
YanıtlaSilFatih Bey,
SilPlastik boyanın üzerine başka bir boya uygulanacaksa üzerine astar uygulanır. Plastik boyayı yine de sökmek istiyorsanız zımpara yapmanız gerekiyor.
Merhabalar.. ben solvent bazlı sprey boyayla ahşap masanın üzerinde bişeyler boyarken boya başka yerlere sıçradı gazetenin kenarından. Nasıl çıkarabilirim o boyaları? Tinerle denedim çıkarmadı :(
YanıtlaSilSıfır Sıkıntı,
SilSelülozik tinerle deneyin.
mrhb onurben benim evim çok aşırı dereede terliyor yağmur yağdığında pencereler ondan sonra duvarlar evin her bölümü bu şekilde oluyor binanın dış cepheside oldu ama yine aynı bi kaç kişiye sordum boyadan diyorlar saten boyaymış sizce neden lütfen yardımcı olurmusunuz
YanıtlaSilMahsum,
SilAşırı terleme yalıtımla ilgilidir. İçerideki sıcak dışarıdaki soğukla birleşerek terlemeyi oluşturur. Dışarıdan yalıtım yapıldıysa içeriden de su bazlı boya uygulayın. Sentetik (tinerli boyalar çok terleme yapar.) Ya da terleme için özel üretilmiş boyaları kullanabilirsiniz. (Örn. DyoNem)
peki eski boyayı çıkarmamız geriyormu ne yapmalıyız yani sorunun tamamen gitmesi için tam ne yapmalıyız söylermisiniz
SilMahsum Bey,
SilTam çözüm oldukça zahmetlidir. Dış cepheye yalıtım ve içeriden de sentetik boya yapıldıysa kazınması gerekir.
Merhaba,
YanıtlaSilOncelikle yorumlarinizla bizleri aydinlattiginiz icin teşekkürler.benim evim ilk insaat zamaninda ustanin dedigine göre jotunun epoksi iç cephe boyası ile boyanmış. Ben taşınmadan oncede geçiş astari ile polisan elegance silikonlu boya kullanildi ama boya yaprak gibi sökülüyor. Simdi tamamen boyanin sökülüp, zimpara, gecis astarı ve yeni boya ile tekrar boyanması gerektigi söyleniyor. Acaba ne kadar dogrudur?
Ali Bey,
SilGeçiş astarı su bazlı veya sentetik boyalardan önce kullanılır. Epoksi boyanın üzerine boya uygulanabilmesi için epoksi boyanın kazınması gerektir. Büyük alanlarda bu zor olabilir. Sanayi bölgelerinden boya sökücü araştırın. İş bittikten sonra yüzeyi iyice temizletip geçiş astarı ve boya uygulayabilirsiniz.
Merhaba ben Şakir. Okulun bahçesine yağlı boyayla bir kaç çizgi çizdikdik. Boyacı sayıları çok kötü çizmiş. Bu sayıları nasıl çıkarabiliriz. Yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar dilerim.
YanıtlaSilŞakir Bey,
YanıtlaSilMetylan boya sökücü kullanabilirsiniz.
Merhaba, evimizin küçük Odası'nı eşimle ben mavi renge boyadık ancak boyama sırasında bazı yerlerde tavan kartonpiyerine tasma, sıçrama oldu, beyaz kartonpiyerin Üzerindeki mavi su bazlı boya lekelerini nasıl çıkarabiliriz acaba yardımcı olabilir misiniz? Teşekkür ederim
YanıtlaSilSilikonlu su bazlı ise çıkarmak zordur. Sıcak su ve ıslak bez ile deneyin. Çıkmazsa kartonpiyeri boyamanız gerekebilir.
SilMrb Halil İbrahim ben duvara bozuk boya sürdüm ve çok kötü kokuyor ne yapmalıyım
YanıtlaSilHalil Bey,
YanıtlaSilBoya sökücü veya zımpara ile boyayı çıkarmanız gerekiyor.
Merhaba hocam benim bir sorum olacak yaptıgım iş lunapark bazı makinaların boyaları zarar gördü kavladı pas Vs makinayı sökmek ve kumlama ocağına götürmek biraz maddi bir problem yeniden güzel boyaya bilmek için sizin bir cözümünüz varmı peki pasam7000@gmail.com
YanıtlaSilSelülozik Astardan sonra selülozik boya ile boyayabilirsiniz. Dayanıklı olacaktır.
SilMerhaba beyaz esyaya surulen yagli boya nasil cikarilir acaba yardimci olur musunuz acil? Buz dolabini boyamistik ama 😒
YanıtlaSilKazım Bey,
SilKüçük rötüşler yaptıysanız selülozik tinerle bastırarak silin. Büyük bir alan ise boya sökücü kullanın.
Merhaba ben plastik boyalı evimi üzerine hiç bir işlem yapmadan direk polisan elegans boyayla boyattım duvarda ara ara kavlamalar oldu ve ispartolayla kağıt gibi kalkıyor bazı çok az yerleride kalkmıyor bu durumda duvar harita gibi oldu herkes birşey söylüyor kimi kazı ,kimi astar vur diyor şaşırdım ne yapmalıyım acil yardım bekliyorum Teşekkürler.
YanıtlaSilSadi Bey,
SilUyguladığınız boya ne kadar kaliteli olursa olsun alttaki boyaya uymaz ise veya alttaki kalitesiz ise astar uygulanması gerekir.
Soyulan yerleri ve şüphelendiğiniz yerleri zımparalayın, Üzerini nemli bez ile silin. 1 kat geçiş astarı uygulayın. Astar kuruyunca 2 kat boya uygulayın. Duvarınız yeterince sağlam olacaktır.
merhaba ben Nurten annemin evi zemin kat ev oldukça rutebetli duvarlar su bazlı silikon boya ön cephe dıştan kalebodur kaplı sanırım hava akımı kesildiği için duvarların alt kısımlarında yer yer boya pul pul dökülüyor ne yapmamızı önerirsiniz teşekkürler
YanıtlaSilNurten Hn.
SilSöylediğiniz gibi dışarıdaki fayans uygulaması hava almayı engelliyor. Dışarıdan bunları kırıp yalıtım yapmak istemiyorsanız. İçeriden binder astar kullanabilirsiniz. 1 kat astar kuruyunca da 2 kat küf dirençli boya kullanmanızı öneririm. (Örn.Polisan Elegans)
Merhaba
YanıtlaSilDuvara sprey boyayla yazi yazmistik cikarnak istiyoruz. Nasil yapabiliriz? Cansu
Cansu Hn.
SilYazı küçük ise zımpara yapıp boyayın. Büyük ise 1 veya 2 kat örtücü astar veya geçiş astarı uygulayın. 2-3 kat boya yapın. Astar ve boyada katlar arası en az 2 saat bekleyin.
Merhabalar;
YanıtlaSilduvarlarımız silikonlu boya .alçı yapıldıktan sonra astar vurulmadığı için boya zamanla kalkıyor genellikle aşağı kısımlar el ve ayak değen yer.Boyayı tamamen kaldırabilirmiyiz bunun için ne gib malzeme vardır .ilginiz için şimdiden teşekkürler.Ali KOÇAK
Ali Bey,
SilZımpara yapın, kot farkı oluşursa saten alçı ile düzeltin. 1 kat binder astar uygulayın. Kuruyunca boyanızı yapın.
Selam ismim ercan evimiz yeni oldugu icin ilk sene kirec vurduk bu sene boya yapmaya karar verdik fakat alttaki kireci o kadar kazimamiza ragmen boyarken ruloya yapisip kopan yerler oldukca fazla bu kirecten nasil kurtulabiliriz
YanıtlaSilErcan Bey,
SilKireç üzerine 1 kat binder astar uygulamanız yeterlidir. İyice kuruyunca boyanızı yapın.
Merhaba, Doğal gaz borularının üzerinden yağlı boya nasıl çıkar acaba?
YanıtlaSilZımpara, boya sökücü veya selülozik tiner ile çıkartabilirsiniz.
SilPolizon astarı 1/7 değilde 1/3 kullanmış boyacı boyalar 20 30 cm karelik silikın levha gibi çıkıyor bir bina nın içi komple böyle saten alçıyıda kaldırıyor nasıl söker tekrar boyatırım ve ya ne yapabilirm acil yardım
YanıtlaSilTurgay Bey,
SilSpatula ile sökmeyi deneyin. Yeni astar veya boyadan önce zımpara yapın.
Merhaba.Ben Özlem.
YanıtlaSilHam ahşap,üstü oymalı ufak bir sandığım var.Üzerindeki cilasız akrilik boyayı nasıl sökebilirim.
Özlem Hn.
SilMatkap ucu zımparası kullanabilirsiniz.
Slm evinin duvarına arista boya ile desen yaptırdım ancak bazı yerlerde boya taşımaları ve kabarcıkları var desenlere zarar vermeden nasıl temizlenir
YanıtlaSilDışarı, kenarlara taşmaları selulozik tiner ile temizleyebilirsiniz.
Silhttp://www.3fvape.com/70943-thickbox_default/authentic-joyetech-cuboid-mini-80w-tc-2400mah-vw-variable-wattage-kit-with-notchcoil-black-180w-5ml-025-ohm.jpg
YanıtlaSilMerhabalar ; Yukarıdaki resimdeki cihaza sahibim boyaları atıyor hafiften bazı yerlerinde düşürdüğümden dolayı attı.komple nasıl çıkartabilirim boyalarını cihaza zarar vermeden .
Şimdiden alakanız için teşekkürler
Küçük bir cihaz galiba, plastik ise denemeyin, plastiğe zarar vermeden çıkarmak çok zor. Metal yerlerini selülozik tiner ile çıkartabilirsiniz. Küçük bir cihaz ise çok zor olacak. Boyanacaksa boyayı sökmeden, önemli yerleri kağıt bant ile kapattıktan sonra plastik yerleri plastik spreyi, demir yerleri ise sentetik sprey ile boyayabilirsiniz.
SilMotorsiklet boyalarını sökmek için bir öneriniz var mı?
YanıtlaSilMurat Bey,
SilMetal yüzeyler için boya sökücü kullanabilirsiniz. Plastik yüzeyler ise astarlanıp tekrar boyanabilir.
Akvaryum içindeki dekor amaçlı kayanın boyasını nasıl çıkartabilirim. Boyası temizlendikten sonra da akvaryum da kullanacağım bunu da göz önünde bulunduralım...
YanıtlaSilBu kaya taş mı, yoksa taş görünümlü plastik mi.?
SilYeni aldığımız evin duvarları saten üzerine astar vurulmadan direk boya uygulanmış.Bide rengi beğenmedik aynı marka farklı renk boya vurduk fakat belli bir zaman sonra boya bant gibi soyuluyor.Astar vurulmadan boya atıldığını öğrendik.Şimdi eski boyayı nasıl söküp yeni boya yapabiliriz.
YanıtlaSilUygulamanız şu şekilde olacak:
SilDuvarlarınızı hafifçe zımparalayın. Çıkan tozu nemli bir bezle silip soyulan yerleri kontrol edip soymaya çalışın. 1 kat geçiş astarı uygulayın. Yeni boya için en az 1 gün bekleyin.
Elektrikli, yağlı radyatörümüzü ödünç verdik. Geri yağlı boya ile boyanmış bir şekilde geriye aldık. Isındığında koku yaymaya başladı. Yağlı boyayı radyatörden nasıl çıkartabiliriz, hangi malzemeyi kullanmalıyız, tekrar hangi boya ile boyamalıyız. Şimdiden teşekkürler.
YanıtlaSilKıvanç Bey,
SilBoyanın kokusu bir süre sonra kesilecektir. Eğer kesilmezse boya sökücü kullanmanız gerekiyor. Boyayı tamamen sökebilirseniz özel ısıya dayanıklı boyalarla boyayın.
Eski yapı kireçli zemini nasıl kazınır bir yöntem varmı kazımayla çıkmıyor zemin bayağı kabartmış boyanacak çünkü bilgileriniz için teşekkürler
YanıtlaSilMehmet Bey,
SilÇimento artığı temizleyici kullanın.
Solvent bazlı boya izlerini nasıl Çıkarabilirim?
YanıtlaSilFeridun,
SilYüzey plastik veya vinil değil ise selülozik tiner ile deneyebilirsiniz.
Merhaba,
YanıtlaSilBir odamızı su bazlı boya ile boyadıktan sonra acemilikten dolayı rulo ve normal fırçalar kurudu. Renk yeşil olduğu için de beyaz fırçalardaki yeşillik geçmiyor.
Fırçalardaki boyaları nasıl çıkarabilirim?
Teşekkürler
Hakan Bey,
SilBoya artık kurumuş, silinebilir boya ise çıkarmak çok zor. Ruloyu sıcak suda biraz bekletin ve yıkayın. Yıkadıktan sonra iplerin kontrol edin. yumuşak ise kullanın. Rengi yeşil olsa da bu rengi duvardaki boyaya vermeyecektir, yeni boyanızı uygulayabilirsiniz.
merhabalar,
YanıtlaSilben Seba.
evin balkonunda sallanan kanepe var. beyaz renkli ancak birçok yerinde boyalar çatlamış, dökülmüş paslanmış. yeniden boyamak istiyorum. eski boyayı çıkarmak için zımpara denedim çok zahmetli ve olmadı. ince demirleri,eklenti yerleri, kıvrımlı demirleri çok.eski boyayı ve pası kimyasallarla çıkarabilir miyim? ne kullanmalıyım.
teşekkürederim.
Seda Hn.
SilSadece kabuklanan yerleri zımpara yapın. Pas üzerine direkt uygulanabilen boyalar var. Örn. Marhall Hammerite, Permolit Monotip, Dyo Pasboyar.
Merhabalar...
YanıtlaSilİlk evimizi aldığımızda bizim acemiliğimiz ve ustanında uyarmaması sonucunda saten boya üzerine su bazlı teflonlu dyo marka boya yaptırdık. duvarlar o günden beri ağlıyor ve rutubetten kurtulamıyoruz 4.katta otuyoruz ve durum bu. bu boyadan kurtulmak için ne yapabiliriz. yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba,
SilZımpara yapmanız gerekiyor.
Merhaba metal yüzeyden vernik nasıl çıkarabilirim
YanıtlaSil(Yorumlara isim yazınız.)
SilMetal zımparası, tel zımpara veya boya sökücü kullanılabilir.
Merhaba ev sahibi şu an taşınmak zorunda olduğum evin her yerini diş cephe boyasıyla boyamış boya çok kuvvetli deniz kumu şeklinde nasıl çıkarabilirim bu boyayı
YanıtlaSilMerhaba,
SilBoya üzerine alçı uygulanıp daha düzgün bir yüzey elde edilebilir. Ya da daha kolay bir çözüm olarak: Yüzey zımparalandıktan sonra 2-3 kat geçiş astarı uygulanır. Sonra boya yapılabilir.
Bir odamı kalın sedef bayandan yaptım nasıl o byoyayi cikaririm
YanıtlaSilAli Özmen,
SilZımpara yapıp 1 kat geçiş astarı uyguladıktan sonra başka boya yapabilirsiniz.
Merhaba, plastik boya ile boyanmış eski tip kalorifer peteklerinden boyayı söküp ısıya dayanıklı sprey boya ile boyamak istiyorum. petekleri sökmem mümkün değil. Rica etsem en etkili ve kolay yöntemi yazabilir misiniz? ilginize ve yardımlarınıza şimdiden teşekkür ederim.
YanıtlaSilMerhaba,
SilUyguladığınız boyanın duvarlara bulaşmaması için petek arkalarına ve yanlarına gazete veya karton kutu parçaları yerleştirin. Odanızı hemen havalandırın.
Kolay gelsin.
Merhaba ben Suat. Boyaci Amerikan panel kapıları panel kapi boyası ile boyadı ancak bant çekmediği için buzlu kapi camlarina ve kapı kollarının kenarlarına boya bulaştı. Boya kurudu ve aradan zaman gecti, jiletle, tinerle uğraştık, ne camdan ne de kapı kollarından cikmadi. Kapiya zarar vermemesi icin bant çekip boya sökücü sprey kullansam cikar mi, ya da ne onerirsiniz? Teşekkürler şimdiden.
YanıtlaSilSuat Bey,
SilCamdan boya çıkarmak kolay, Boya sökücü veya selülozik tiner olabilir. Kapı kollarında daha dikkatli olun. Kapı kolunun kendi boyasına zarar verebilir. Selülozik tineri bezle sadece boya olan kısma hafifçe sürün.
Merhaba evimiz yüksek giriş ve biz bir hata yaptık ve yağlı boya ile boyadık.çok kötü bir şekilde ev rutubet aldı ne yaptıysam önünü alamadım.duvarlar aşırı terleme yapıyor. Esyalar hersey rutubet oldu.bu Yağlı boyadan nasıl kurgulabilirz
YanıtlaSilMaalesef zımpara veya boya sökücü kullanmanız gerekiyor.
Silmerhaba dilşah ben,
YanıtlaSilevımızde saten boya vardı uzerıne kagıt yaptık.sonra tınerlı saten boya ıle boyadık.sorun yaşamadık.takı tınerlı boyanın ustune duvarları su bazlı(plastık) boya ıle boyadık ve cogu yer kabardı.badanacı kabaran yerlerı zımparaladı alcı cektı butun duvarlarada astar surup su boya ıle ıle odayı boyadı.ancak hala hemen hemen her yer kabardı parca parca dokuluyor.zemındekı tınerlı boyadan kaynaklandıgını dusunuyorum.bu kabarmalardan kurtulmak ıcın komple duvarı kazıyıp alcı yapıp oyle mı su bazlı ıle boyayalım.yoksa bı daha kabarmaması ıcın boyacının yaptıgı astardan daha guclu bır astar var mıdır?
tesekkurler
Dilşah Hn.
SilDuvarı tırtıklayıp diş, diş yapın. Sonra alçı çekilsin. Sonra da astar ve boya yapın.
Merhaba; bit pazarından eski bir metal takım kutusu aldım. Kendi orjinal rengi yeşilmiş ama yılların verdiği yorgunlukla bir çok yeri paslanmış. Bu metal üzerindeki boyayı soyup, sonra yine orjinal rengine boyamak istiyorum. Boya soyma işi için boya sökücü kullanıcam ancak daha öncesinde pasları temizlemem gerekir mi? Ne ile temizleyebilirim? Yardım ederseniz sevinirim...
YanıtlaSilMerhaba,
SilÖnve boyayı boya sökücü ile tamamen sökün. Gerekirse astar, antipas ve boya yapın. Bunların hepsinin bir arada olduğu boyalar da var. Örn. Hammerite Boya, Monotip v.b
Ateş tuğlasından yapılmış bir bina üstüne dış cepe boya uygulanmış o boya nasıl sökülür yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim
YanıtlaSil* Boya sökücü kullanılabilir. (Çok maliyetlidir.)
Sil* Zımpara makinesi ile tel ile zımparalanır. (Çok zaman alır.)
* Pürmüz ile yakılır sonra kabaran terler spatula ile dökülür.
Yukarıdaki yöntemlerden birini kullanabilirsiniz.
Yeni aldığım dairede (sanırım) saten boya kullanılmış, fakat tırnak değse kalkıyor ve altından beyaz sıva çıkıyor. Ben tüm boyayı söküp duvarları beyaza boyamak istiyorum. Bu boyayı kaldırarak şerit şerit sökmek dışında daha kolay bir yöntem var mı?
YanıtlaSilGamze Özfırat,
SilZımpara ve geçiş astarı uygulanabilir. Tamamen sökmek istiyorsanız boya sökücü, ısı tabancası veya pürmüz kullanılarak boyanın çatlaması sağlanabilir. Fakat bilen birinin yapması gerekir, tehlikelidir.
yağlı boya olan duvarıma transfer astarı atsak plastık boya ıle boyasak duvar nefes alır mı?
YanıtlaSilyani plastik üstüne plastik gibi olur mu?
yağlı boya özelliğini transfer astarı vurunca kaybeder mi?
Mahmut Bey,
SilPlastik boya tutar ama duvar maalesef nefes almaz. Kazınması gerekiyor.
Merhabalar ben orijinal ahşap kapılarımı x1 polisan inci beyazıyla boyattım ama memnun kalmadım eskisi için boyayı nasıl cıkarabiliriz
YanıtlaSilÇok ince bir zımparadan sonra başka bir marka ile boyayabilirsiniz. Boyayı tamamen kazımanıza gerek yok.
SilBoya sökücü derken hangi boya sökücü bu markası nedir bir oda için ne kadar almak gerekir? Kullanımı nasıl olur? Duvarın en alt katındaki renge kadar gider mi
YanıtlaSilMetylan, Dyo, Filli, Polisan v.b markaların boya sökücülerini kullanabilirsiniz. Yüzeyde ne kadar çok beklerse boya o kadar kolay çınar. İlk boya sökme işleminden sonra tekrar boya sökücü uygulayıp kalan kalıntıları tamamen temizleyebilirsiniz.
SilPeki en alttaki boyada çıkar mı bu şekilde? Astarı var rengi beğenmedik üstünde farklı renkler denedik.
SilEvet, en alttaki boyaya da zarar verebilir. En sağlıklısı astar uygulayıp yeni boya yapmak.
Sil